Cum folosim culoarea rosie intr-un decor interior?

Culoarea vinului rosu se poarta in livingurile moderne.

Orice decor interior in care culoarea rosie predomina este spectaculos, luminos si indraznet. Totusi, pentru a nu exagera cu folosirea acestei culori minunate, trebuie sa invatati cum sa folositi o corect.

Rosul este aproape hipnotic

Culoarea rosie este de asa natura incat este imposibil sa nu o observati. Ne atrage imediat atentia, indiferent in ce combinatie cromatica se afla. Prin urmare, primul pas este determinarea „dozei de rosu” necesare decorului dvs. dorit. Regula universala a unui designer incepator este sa reuseasca o proportie de 60-30-10, unde 60% este culoarea principala, 30% cea auxiliara si 10% diverse culori ce o accentueaza pe cea principala.

Din cele mai vechi timpuri, culoarea rosie este asociata cu energia si forta. Are un aspect aproape hipnotic. Este imposibil sa nu observati culoarea rosie, chiar daca este prezenta in interior doar ca un simplu accent sau, in general, ca un singur detaliu. Cu toate acestea, trebuie sa ne amintim mereu ca nuantele de rosu folosite in decorurile interioare au un impact imens asupra psihicului uman.

Atentie! Culoarea rosie folosita in exces poate provoca stari de anxietate. De asemenea, rosul excita, creste apetitul si energizeaza. In plus, in orice moment, culoarea rosie este considerata un atribut al luxului. Psihologul elvetian Max Luscher (1923-2017) considera ca rosul exprima forta vitala si dorinta de transformare. Se crede ca interiorul in rosu este ales de oameni increzatori in ei insisi, inzestrati cu o vointa puternica, intreprinzatori, ce se straduiesc sa se autorealizeze.

Citeste si: Ferestre si usi termopan pentru o izolare mai bună

Culoarea rosie in decorul interior nu este mereu benefica

Tinand cont de efectul pe care il are culoarea rosie asupra unei persoane, este recomandat sa o folositi in bucatarie, baie, camera de sport, camera de studiu, dressing sau hol. Culoarea rosie stimuleaza pofta de mancare, imbunatateste abilitatile motorii, ea are un efect de revigorare si energizeaza organismul uman.

Cu toate acestea, utilizata in proportii mari, culoarea rosie in decorurile interioare poate duce la iritare si nervozitate. Prin urmare, nu abuzati de ea in dormitor sau living. In aceste incaperi este mai bine sa folositi doar accente rosii, ce pot fi piese individuale de mobilier sau de decor (vaze, lampi, etc.) Ca elemente de decor captivante, acestea vor face interiorul mai luminos si mai variat. De asemenea, puteti vopsi unul dintre peretii camerei in rosu.

In ciuda atractiei sale, rosul se asorteaza bine cu numeroase alte culori. Culoarea vinului rosu este profunda si combinata cu auriu va adauga o senzatie de „lux” interiorului respectiv. Culoarea rosie stralucitoare este captivanta si se potriveste perfect cu albul, negrul si griul metalic. Aceasta varianta de rosu este cel mai adesea folosit in si stilurile pop-art si minimalist. Combinatia de rosu cu galben si mustar va crea o camera intima si calda.

Concluzionand, culoarea rosie va ramane mereu o culoare „fierbinte” si chiar cea mai mica pata de rosu va incarca incaperea si locuinta respectiva cu multa energie.

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l în rețelele sociale

Lasă un răspuns