Concedierea prin absenteism

Concedierea prin absenteism

Decizia de concediere pentru absenteism a unui lucrator care a lipsit de la locul de munca este destul de dificila si difera in mod semnificativ de concedierea in sine, in cazul in care aproape totul depinde numai de vointa angajatului.

Trebuie remarcat faptul ca demiterea unui angajat pentru absenteism este dreptul angajatorului, si nu datoria acestuia. El poate aplica o forma mai usoara de sanctiune disciplinara unui angajat.

In cazul in care angajatorul doreste sa-l concedieze pe un angajat in caz de absenteism, el este obligat sa respecte toate prevederile legale referitoare la concedierea salariatilor

In caz contrar, in cazul in care procedura de concediere nu este urmata, instanta poate recunoaste ca demiterea este ilegala si restabileste angajatul la locul de munca.

Inainte de a pedepsi un angajat pentru absenteism, este necesar sa-i documentati absenta de la locul de munca. Nu exista un document unic, dar, de regula, in astfel de cazuri se intocmeste un act privind absenta unui angajat la locul de munca.

In acest act, trebuie sa precizati:

  • Numele si functia salariatului;
  • Data si ora absentei de la locul de munca;
  • Momentul exact al intocmirii actului;
  • Numele si functia angajatilor care au semnat actul.

Absenta unui astfel de document poate servi drept baza pentru satisfacerea cererilor angajatului catre instanta, daca acesta merge acolo cu o cerere, considerand ca a fost concediat ilegal.

Angajatorul este obligat sa solicite angajatului o explicatie a absentei de la locul de munca. Daca angajatul nu a prezentat astfel de explicatii in termen de cateva zile, atunci angajatorul poate decide in mod independent impunerea unei sanctiuni disciplinare asupra salariatului, pana la concediere, inclusiv.

In acest caz, angajatorul trebuie sa aiba dovezi ca angajatul era familiarizat cu cerinta de a da explicatii cu privire la absenteism.

Definind ce pedeapsa trebuie aplicata angajatului, angajatorul trebuie sa ia in considerare in mod necesar gravitatea infractiunii si circumstantele in care a fost comis, comportamentul anterior al angajatului, precum si atitudinea sa fata de munca

In ziua incetarii contractului de munca al salariatului, trebuie efectuata plata finala si eliberarea dosarului de munca cu inregistrarea concedierii.

Din practica stim ca atunci cand se concediaza pentru absenteism, un numar mare de nuante pot aparea si fiecare caz este diferit, deci angajatorii trebuie sa coordoneze cat mai precis toate actiunile de concediere cu ajutorul unui avocat. De asemenea, daca sunteti angajat si considerati ca ati fost concediat ilegal, vi se recomanda sa contactati un avocat care va poate evalua demiterea din punct de vedere juridic si, impreuna cu acesta, puteti stabili pasii suplimentari pentru a va proteja drepturile si interesele.