Mirosul cainilor ‘sniffer’ poate detecta COVID-19

caine sniffer mirosind flori

Intr-un studiu pilot efectuat la Universitatea din Helsinki, cainii „sniffer” sau de urma, instruiti ca si asistenti de diagnostic medical, au fost invatati sa recunoasca semnatura de miros, necunoscuta anterior, a infectiei cu COVID-19 cauzata de noul coronavirus.

Iar ei au realizat cu un succes uluitor, deoarece dupa numai cateva saptamani, primii caini au reusit sa distinga cu exactitate mostrele de urina de la pacientii infectati cu COVID-19 de probele de urina ale unor persoane sanatoase, rezultat aproape la fel de fiabil ca testul PCR standard.

Cainii ‘sniffer’ pot mirosi si prezenta altor boli

Oamenii de stiinta finlandezi pregatesc acum un studiu in ​​care cainii vor adulmeca un numar mai mare de probe ale unor pacienti diversi. Doar atunci testele de miros vor putea fi utilizate in practica clinica.

Descoperirile foarte rapide si promitatoare din Finlanda sunt importante si pentru alte echipe de cercetare, cum ar fi cele din Marea Britanie si Franta, care antreneaza caini de urma, denumiti „sniffer”, pentru a detecta COVID-19. Cercetatorii de la Centrul german de asistenta pentru caini (TARSQ) au beneficiat si ei de rezultatele cercetatorilor finlandezi.

Inca nu se stie ce substante din urina produc mirosul aparent, caracteristic COVID-19. Deoarece SARS-CoV-2 nu numai ca ataca plamanii, dar provoaca leziuni vaselor de sange, rinichilor si altor organe, se presupune ca si mirosul urinei pacientilor infectati se modifica. Acesta este un lucru pe care cainii „sniffer”, cu organele lor olfactive extrem de sensibile, il observa imediat.

In afara de cancer, cainii „sniffer” pot detecta si boala Parkinson,. Bolnavii de Parkinson miros diferit chiar si cu ani inainte de a avea boala. Cainii sunt de asemenea antrenati pentru a detecta malaria, dar rata de precizie nu este inca satisfacatoare. Pana in prezent, cainii”sniffer” recunosc 7 din 10 persoane infectate cu malarie, ceea ce nu este suficient.

O rata mare de precizie este absolut necesara atunci cand se antreneaza pentru agentul patogen SARS-CoV-2 atat de agresiv. In general, capacitatea de miros a cainilor este de aproximativ un milion de ori mai buna decat cea a oamenilor. Oamenii au aproximativ 5 milioane de celule olfactive, comparativ cu 125-220 de milioane pentru diferitele rase canine.

Animalele sunt antrenate cu ajutorul unor recipiente care detin mostre de respiratie sau transpiratie, de exemplu. Imediat ce au identificat mirosul pe care il cauta, cainii „sniffer” aud un semnal si obtin o recompensa delicioasa. Sunt instruiti in mod sigur pentru un singur miros pe acest principiu de recompensa.

Cainii de detectie a drogurilor si explozivilor au fost folositi de mai mult timp. Cu toate acestea, pana in prezent exista foarte putini caini de detectie a afectiunilor medicale. Proprietarii de caini „sniffer” lucreaza aproape intotdeauna voluntar, iar cainii antrenati traiesc in gospodarii normale.

Exista un scepticism deosebit, mai ales in randul medicilor traditionali si companiilor de asigurari de sanatate, chiar daca primele indicatii date de caine trebuie sa fie urmate de eventuale teste medicale si s-ar putea economisi timp si bani, prin depistarea timpurie a bolii respective.

Posibile joburi pentru cainii ‘sniffer’

Daca se confirma concluziile din Finlanda, cainii care privesc cu simtul mirosului extrem de sensibil s-ar putea dovedi a fi de mare ajutor in lupta impotriva noului coronavirus.

Ne putem imagina cu usurinta acesti caini ce adulmeca prezenta coronavirusului fiind folositi in situatii in care exista un risc ridicat de infectie. De exemplu, persoanele care participa la meciuri de fotbal si la alte evenimente majore ar putea fi verificate inainte de a fi admise pe stadion. De asemenea, cainii „sniffer” ar putea fi angajati pe aeroporturi pentru a scana persoanele care calatoresc dintr-o tara in alta.

Cainii „sniffer” ar putea fi folositi si pentru a cauta virusul pe diferite suprafete. De exemplu, inainte ca pasagerii sa urce pe o aeronava, un prieten cu patru picioare ar putea verifica mai intai daca incinta este libera de SARS-CoV-2. Masuri similare sunt planificate pentru salile de chirurgie ale medicilor sau casele de ingrijire ale persoanelor in varsta ce au trebuit sa fie evacuate din cauza cazurilor COVID-19. Inainte de a fi folosite din nou, un caine „sniffer” ar putea verifica daca mediul este „curat”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l în rețelele sociale

Lasă un răspuns