Sfaturi privind depunerea declaratiilor AFM

Protectia mediului

Recent, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a trimis somatii de plata cu titlu executoriu tuturor agentilor economici ce erau inregistrati cu datorii avand scadenta depasita, incluzand datoriile anilor anteriori, precum si cele ce trebuiau platite pana pe 25 ianuarie 2021. In plus, au fost emise avize tuturor agentilor economici ce se supun controlului incepand cu luna martie 2021, pentru ultimii cinci ani, marea majoritate fiind companiile ce comercializeaza echipamente electrice.

In consecinta, obligatia depunerii declaratiilor AFM poate avea un impact major in activitatea oricarei companii, iar cunoasterea si respectarea acestora reprezinta nu numai o responsabilitate civica, dar si una fiscala. Pentru orice nelamuriri legate de aceste declaratii AFM, puteti contacta una dintre firmele specializate in acordarea serviciilor de consultanta protectia mediului.

Reglementate prin Ordinul Nr. 578/2006 privind aprobarea metodologiei de calcul a contributiilor si taxelor datorate catre AFM si prin O.U.G 196/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatiile catre AFM difera in functie de domeniul de activitate si reprezinta o suma de taxe si contributii pe care companiile vizate au obligatia sa le plateasca.

Cand se depun rapoartele catre AFM

Rapoartele catre AFM trebuie efectuate lunar si se depun cel tarziu pana la data de 25 din fiecare luna. Asa cum mentionam mai sus, toti importatorii si producatorii de echipamente electrice si electronice au obligatia de a declara lunar catre AFM cantitatea totala de marfa comercializata in perioada respectiva. Aceeasi regula se aplica si pentru producatorii si importatorii de baterii si acumulatori.

Incepand cu luna ianuarie a anului curent, s-au efectuat pentru prima data plati la echipamentele electrice si electronice, dar si a bateriilor comercializate pe piata si raportate in declaratii AFM.

Din pacate, nu toate companiile sunt cu plata la zi asa ca, pe aceasta cale, facem o recomandare tuturor companiilor importatoare si producatoare de echipamente electrice si electronice si baterii, de a-si actualiza si achita obligatiile de plata catre AFM.

Intr-adevar, majoritatea acestor agenti economici s-au obisnuit sa depuna la timp declaratii AFM dar inca exista companii ce au omis acest lucru si care trebuie sa plateasca urgent datoriile, deoarece sumele ce se pot acumula in urma penalizarilor pot deveni considerabile.

Principalele greseli ale agentilor economici sunt:

  1. nedeclararea tuturor echipamentelor electrice, electronice si a bateriilor vandute din cauza unor erori neintentionate;
  2. neincadrarea corecta a echipamentelor electrice si electronice sau neidentificarea in totalitate a categoriilor de produse ce trebuie mentionate in declaratiile AFM.

Trebuie considerat esential faptul ca fiecare importator sau producator de echipamente electrice, electronice si baterii are nevoie sa stie exact ce sume restante catre AFM are din anii trecuti, deoarece in cazul unui control fiscal inopinat, penalizarile si dobanzile aferente pot avea un impact financiar dezastruos pentru desfasurarea ulterioara a activitatii companiei.

Pentru evitarea unor astfel de probleme, in tara noastra exista cateva firme de consultanta privind protectia mediului, ai caror profesionisti va ofera servicii de calitate in acest domeniu, descoperind solutii eficiente in orice problema legata de mediul inconjurator, in conditiile respectarii legilor in vigoare.

Lasă un răspuns