Cultivarea patrunjelului la ghiveci

Ghiveci cu patrunjel

Pătrunjelul este una dintre ierburile aromatice ce pot fi cultivate atât vara în grădină, cât și în apartament, pe tot parcursul anului. Iarna, pătrunjelul care crește într-un ghiveci ne poate delecta cu aroma si parfumul sau, oferindu-ne vitamine daca este adaugat in mancaruri. Nu va fi dificil să aveți grijă de el dacă se respectă toate regulile de creștere a pătrunjelului pe pervaz.

Ingrijirea patrunjelului la ghiveci

Patrunjelului ii place solul racoros, dar uraste sa stea in apa. Intr-un ghiveci, instalati-l pe un strat consistent de pietricele, pentru a promova drenajul la radacinile plantei. Utilizati substrat special de ghiveci, bogat in substante nutritive. Va sfatuim sa mulciti bine substratul din ghiveci pe timpul verii, pentru a mentine solul racoros si pentru a limita evaporarea apei. Daca puteti, nu-l asezati in lumina directa a soarelui, care i-ar putea arde frunzele.

Patrunjelul adora solurile reci, bine drenate si locatiile insorite pana la semi-insorite. In ghivece, puteti lasa solul sa se usuce la suprafata (2-3cm) intre doua udari. Nu ezitati sa infigeti degetul in substrat pentru a afla daca este necesar sa udati. Vara, pe vreme calda, udarea zilnica va fi, fara indoiala, obligatorie. Nu este necesar sa adaugati ingrasaminte. Pentru a obtine o recolta mai buna, va sfatuim sa taiati florile patrunjelului dvs. imediat ce apar.

Consumul de patrunjel creste imunitatea organismului

Pentru a oferi patrunjelului suficientă lumină, ghivecele sunt cel mai adesea păstrate la o fereastră. Se preferă direcția sudică, dar tufișurile pot crește bine si pe pervazurile catre est sau vest. Odată cu sosirea primăverii, plantele situate în soarele strălucitor și arzător ar trebui să fie ușor umbrite. Acest lucru va ajuta la protejarea frunzelor sale delicate. Pentru ca patrunjelul să se dezvolte uniform, ghiveciul trebuie rotit în mod regulat față de expunerea la soare.

O altă condiție pentru creșterea pătrunjelului este absența curenților de aer rece. Iarna, când aerisiți camera, se recomandă să mutati ghiveciul de la fereastră și, de asemenea, să nu il păstrați in calea curenților de aer.

Nu ar trebui să puneți pătrunjel pe fereastra bucătăriei, chiar dacă este cel mai convenabil. Schimbările de temperatură și expunerea la aburi pot afecta negativ dezvoltarea plantei.

Patrunjelul se consuma cel mai adesea proaspat, dar il puteti si congela. Planta aromata si benefica, patrunjelul parfumeaza delicat si asezoneaza felurile noastre de mancare. Bogat in vitamina C si K, precum si in fier si magneziu, patrunjelul ne intareste imunitatea organismului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?