Notarul – garantia sigurantei proprietatii private

notar in bucuresti

Notarul ofera asistenta juridica impartiala, calificata si completa, privind inregistrarea si consolidarea corespunzatoare a drepturilor, autenticitatea legala, dovezile, puritatea juridica a tranzactiilor si garantiilor profesionale. O serie de drepturi si actiuni sunt supuse obligatoriu legalizarii prin notariat. Persoanele prudente se adreseaza protectiei notariale chiar si in cazurile in care forma notariala nu este ceruta de lege.

Principalele sarcini ale notarului

Prima sarcina este protectia proprietatii, a drepturilor si intereselor legale ale persoanelor fizice si juridice. Actiunile care sunt efectuate de organismele notariale ofera protectia drepturilor si intereselor importante ale cetatenilor si ale organizatiilor legate de existenta si activitatea lor, deoarece acestea se refera la drepturile lor de proprietate si garanteaza realizarea in continuare a altor drepturi semnificative ale cetatenilor.

A doua sarcina este prevenirea infractiunilor, care se efectueaza prin consiliere juridica, precum si prin explicarea consecintelor benefice ale actelor notariale.

Principii dupa care se desfasoara activitatea notariala

1. Legalitatea. Suprematia legii in sistemul de reglementari, respectarea exacta a legilor de catre toti, fara exceptie. In ceea ce priveste organizarea si activitatile notarilor, principiul legalitatii contine urmatoarele dispozitii:

– organismele notariale sunt create in stricta conformitate cu legislatia in vigoare;

– notarii din activitatea lor sunt obligati sa respecte cu strictete cerintele legilor, cerintele legitime ale organelor de stat si ale organelor de drept;

– pentru incalcarea dispozitiilor actualei legislatii, notarii sunt responsabili din punct de vedere legal.

2. Independenta. Conform acestui principiu, notarul ia decizii in mod independent si efectueaza actiuni care se afla in sfera autoritatii sale profesionale. Incercarile de a interfera cu activitatea unui notar de catre orice persoana sunt inacceptabile. Independenta este asigurata prin interzicerea interferentelor cu activitatile notarului, prin procedura stabilita pentru numirea si incetarea competentelor notarului si prin alte masuri pentru protectia juridica.

3. Secretele actelor notariale. Cu respectarea interesului de stat in ceea ce priveste incheierea tranzactiilor strict conforme cu cerintele legii, notarii protejeaza integritatea personala a oricaror interese ale cetatenilor si persoanelor juridice specifice.

Lasă un răspuns