Cum aleg cel mai bun liceu ?

elevi liceu

Parintii isi doresc fireste cel mai bun liceu pentru copiii lor. La finalul anilor de gimnaziu, alegerea liceului nu este intotdeauna una usoara, iar copii simt nevoia sa fie indrumati de catre parinti, pentru a urma un liceu potrivit aptitudinilor si preferintelor individuale. Exista anumite criterii importante care fac diferenta si care vor ajuta decisiv in dezvoltarea si evolutia copilului dumneavoastra in urmatorii ani.

Analiza optiunilor
Nu trebuie ca alegerea liceului sa fie facuta de catre familie in detrimentul copilului. Optiunile trebuie analizate obiectiv, iar calitatea mediului educational nu este intotdeauna criteriul de top. Chiar daca pare tentanta ideea de a alege cel mai bun liceu din oras, el se poate dovedi nepotrivit pentru copilul tau.

Definirea necesitatilor copilului
Desi ca parinte esti tentat sa crezi ca cel mai bun si faimos liceu din oras este cel potrivit copilului tau, gandeste-te ca nu este totdeauna asa. Unii copii prefera un mediu bine structurat, iar altii au nevoie de creativitate.

Oportunitati extrascolare
Liceul trebuie sa ofere si optiuni suplimentare care vor da un plus de valoare alegerii. Trebuie sa te interesezi daca exista posibilitatea unor cercuri stiintifice, artistice sau literare, in functie de aptitudinile si preferintele copilului. Criteriile copilului tau sunt esentiale, iar anumite facilitati – teren de baschet, un cerc literar, un grup stiintific sau revista liceului, pot fi decisive pentru a-l indruma spre acel liceu.

Calitatea mediului educational
Media finala a anilor de studii si rezultatele la examenul de bacalaureat sunt critetii dupa care un liceu este estimat valoros sau dimpotriva. O evolutie pozitiva in ultimii ani este un indiciu pentru preocuparea profesorilor de a creste calitatea invatamantului. Rezultatele bune sunt un indiciu ca elevii invata si au sanse de a continua studiile in invatamantul superior.

Locatia liceului
Drumul catre liceu trebuie sa nu fie o corvoada zilnica pentru copil. Alegeti un liceu pe cat posibil aproape de casa, spre care exista un transport sigur si direct, eventual cu un singur mijloc de transport in comun.

Optiunea copilului
La momentul alegerii liceului, copii dumneavoastra sunt perfect capabili sa faca singuri optiuni si sa isi defineasca alegerile conform propriilor criterii. Daca copilul manifesta un talent sau are anumite abilitati pentru o zona artistica sau vocationala, trebuie lasat sa isi urmeze visul. Desi ca parinte este greu de inteles, traiectoria profesionala a copilui ii apartine si nu trebuie modificata conform criteriilor parintelui, oricat de tentanta ar fi aceasta idee.

Lasă un răspuns