Alegerea rasadurilor de plante perene

Plantarea unui rasad

Primavara a sosit, in ciuda ultimelor rabufniri ale iernii. Gradinarii au intrat deja in febra proiectarii gradinii pentru sezonul urmator. Achizitionarea materialului de plantare este intotdeauna o treaba foarte responsabila, mai ales cand vine vorba de culturi perene. Rasadurile de pomi fructiferi, fructe de padure si arbusti ornamentali selectati corect ofera toate sansele de a avea o gradina de vis.

Greselile comise in aceasta etapa initiala de proiectare a gradinii pot avea rezultate frustrante, irosind timpul, banii, precum si efortul fizic depus de gradinar. Tocmai de aceea, inainte de a merge la cumparaturi, trebuie sa cunoasteti cateva reguli de baza, respectarea acestora ajutandu-va sa faceti alegerile corecte.

Alegerea soiurilor potrivite

Prima regula in achizitionarea de rasaduri se refera la faptul ca trebuie sa alegeti soiuri de plante care pot creste, inflori si rodi in zona climatica unde locuiti. In acest sens, trebuie sa alegeti rasaduri din asa-numitele soiuri locale, adica cele ce sunt cultivate cu succes, cu ingrijire minima, in zona climatica respectiva.

Cumparand soiuri de plante ce prospera intr-un climat diferit, riscati sa le pierdeti pana in urmatorul an sau va trebui sa faceti fata necesitatilor supravietuirii acestora prin activitati costisitoare, creandu-le conditii propice, precum sere, adaposturi speciale, fertilizari si pulverizari suplimentare, etc.

Previzualizarea plantei la maturitate

A doua regula se refera la faptul ca trebuie sa anticipati cum va arata planta cumparata in stadiul de rasad micut, atunci cand va ajunge la maturitate. Stim foarte bine cat de inalti pot creste puietii de pomi fructiferi in doar cativa ani. O planta prea mare poate fi o problema, deoarece poate umbri plantele din proximitate, suprimandu-le dezvoltarea. In plus, cu cat planta este mai inalta, cu atat este mai dificil de ingrijit si de recoltat fructele.

In amenajarea gradinilor moderne, nu numai pomii si arbustii decorativi, ci si cei fructiferi joaca adesea un rol cheie in construirea compozitiei generale a sitului respectiv. Daca dimensiunea va fi semnificativ diferita de cea intentionata, compozitia se va schimba dramatic. Iar acest lucru este intotdeauna asociat cu costuri suplimentare de amenajare si intretinere.

Strangerea de informatii despre plantele dorite

A treia regula se refera la culegerea de informatii, astfel incat va trebui sa aflati cat mai multe despre cultura aleasa. Atunci cand alegeti rasaduri de pomi fructiferi si arbusti de fructe de padure, asigurati-va ca acordati atentie gustului fructelor. Desi la prima vedere pare, desigur, un factor subiectiv, se merita sa plantati acele soiuri ale caror fructe va plac cu adevarat.

De asemenea, este important sa cunoasteti cerintele diferitelor culturi pentru calitatea solului, precum si rezistenta acestora la boli. Este posibil ca un anumit soi de planta sa fie foarte greu de ingrijit, ceea ce va necesita un efort din suplimentar din partea dvs. Astfel, este recomandat sa-l abandonati inainte de a-l trece pe lista de cumparaturi, decat sa-l inlocuiti ulterior cu un soi mai potrivit.

O informatie importanta se refera la cunoasterea caracteristicilor plantarii fiecarui tip de rasad. Daca incalcati aceasta regula, planta va creste incet sau defectuos, de cele mai multe ori se va imbolnavi si chiar va muri. Cu cat veti afla mai multe despre viitorul dvs. arbore sau arbust, indiferent ca este fructifer sau ornamental, cu atat acesta va prospera mai rapid si intretinerea sa va fi mai facila.

Lasă un răspuns