Beneficiile caminelor pentru batrani

camin de batrani

Imbatranirea parintilor este un proces inevitabil. Uneori, acestia sunt atat de slabi sau bolnavi, incat au nevoie de ajutor aproape ceas de ceas. Din pacate, nu toata lumea poate renunta la locul de munca de dragul mamei sau al tatalui, pentru a le da medicamente sau pentru a ii ajuta sa se deplaseze.

Daca veniturile financiare sunt limitate, intregul buget al familiei poate fi cheltuit pentru grija fata de rudele varstnice. Uneori, caminul de batrani reprezinta singura cale de iesire din asemenea situatii dar ramane de decis un aspect, ce institutie este mai potrivita sa i se incredinteze ingrijirea unei persoane dragi: publica sau particulara?

Camin de batrani de stat sau particular?

Pentru obiectivitate, trebuie sa evidentiem mai intai caracteristicile fiecareia dintre optiuni. Singurul avantaj al caminului de batrani de stat poate fi considerat faptul ca reprezinta clar o optiune mai economica fata de cel particular.

Din pacate, celelalte avantaje ale unui astfel de camin de batrani sunt epuizate, deoarece activitatile de agrement, ingrijirea medicala si nutritia sunt reduse la minimum.

Exista dezavantaje ale acestei solutii? Da, si sunt multe:

  • ingrijirea formala, ce se manifesta in orice – pornind de la mancarea putina si terminand cu asternuturile innoite foarte rar;
  • calitatea redusa a asistentei medicale – salariile lucratorilor din astfel de organizatii sunt atat de mici incat exista intotdeauna un deficit de personal nu numai pentru medici, ci si pentru personalul destinat igienizarii;
  • singuratatea – din cauza lipsei de organizare a timpului liber si a comunicarii cu alti locatari ai caminului de batrani, pentru multi varstnici aceasta institutie pare a fi ca o puscarie.

De obicei, statul sustine ca depune eforturi considerabile pentru ca aceste camine de batrani sa fie cat mai confortabile, dar nu se observa nici un fel de progres in acest sens.

Atmosfera in camine de batrani particulare

Costul sederii intr-un camin de batrani particular poate fi considerabil – suma finala depinzand de calitatea serviciilor si de confortul conditiilor oferite. In plus, aceasta suma include si alimentele. Iata care sunt avantajele acestei optiuni:

  • nutritie echilibrata, dezvoltata de un specialist nutritionist, ce tine cont de nevoile fiecarei persoane in parte;
  • ingrijiri medicale profesioniste non-stop;
  • reabilitare eficienta dupa un atac de cord, accident vascular cerebral si alte afectiuni – specialistii institutiilor particulare folosesc cele mai noi tehnici, in plus, dispun de echipamente moderne in arsenalul lor;
  • petrecerea timpului liber este gandita la un alt nivel, deoarece specialistii inteleg de ce au nevoie batranii in acest sens.

Plusurile pot fi listate in continuare dar cel mai important lucru este faptul ca aceste particulare nu depind de banul public. Volumul de munca al personalului este mai mic, astfel incat o asistenta medicala dispune de suficient timp pentru a-si face munca eficient. Mai mult decat atat, salariul este competitiv – aici oamenii isi valorizeaza pozitia si se straduiesc sa isi pastreze joburile.

Concluzia este clara – in ciuda costurilor financiare mai ridicate, este recomandat sa incredintati sederea rudelor varstnice unui camin de batrani particular. Acest lucru le va permite sa isi traiasca viata intr-un mediu sigur, calm si confortabil, astfel incat nu veti fi putea fi deranjati de eventuale remuscari.

Lasă un răspuns