Ce este munca la domiciliu

Munca la domiciliu ia un avant tot mai mare.

Munca de la domiciliu inseamna o modalitate de a interactiona cu un angajator atunci cand angajatul si angajatorul sunt la distanta unul de celalalt, iar rezultatele muncii sunt transmise pe Internet. De exemplu, un redactor poate trimite texte pentru un site printr-o retea, un programator poate programa un cod si un webdesigner poate proiecta un site. Puteti lucra de acasa, cafenea sau orice alt loc unde exista acces la Internet. Astazi, chiar si companiile mari angajeaza persoane ce lucreaza la domiciliu.

Cine poate efectua munca la domiciliu?

Reprezentantii profesiilor IT, specialistii in publicitate si marketing, designerii, traducatorii sau creatorii de continut sunt dintre cei mai obisnuiti angajati ce pot efectua munca la domiciliu.

Printre reprezentantii celor mai populare profesii a muncii la domiciliu se numara: programatori, redactori, jurnalisti, traducatori, designeri, ilustratori, specialisti in SEO, designeri de layout, testeri de software si operatori de call center.

De asemenea, oameni fara cunostinte speciale pot lucra ca moderatori, evaluatori, operatori introducere date sau pot invata profesii populare pe Internet.

Ce presupune munca la domiciliu?

La domiciliu poate lucra nu numai un freelancer , ci si un membru al personalului companiei. Daca un angajat isi indeplineste sarcinile de acasa si trimite rezultatele muncii sale cu ajutorul Internetului, poate fi considerat un angajat ce lucreaza la domiciliu.

Pentru ca un angajat cu norma intreaga sa poata lucra de la domiciliu sau la distanta, este necesar sa inchei un contract de munca la distanta conform legislatiei in vigoare.

Astfel, lucratorul la domiciliu este un angajat cu norma intreaga al companiei care efectueaza munca in afara locatiei angajatorului.

El are un contract privind munca la distanta cu angajatorul, fiind supus normelor legislatiei muncii (bonuri de masa, concediu etc.).

Conform prognozelor, pana in 2020 aproximativ 20% dintre angajatii din UE vor lucra de la distanta, de exemplu, de acasa. Deja, o serie de companii transfera angajatii din birouri in acest mod de munca la domiciliu.