Schimbarile climatice continua sa provoace intrebari privind supraestimarea resurselor de apa potabila ale lumii, amenintand in final toate aspectele vietii umane, potrivit celui mai recent raport al ONU (Organizatia Natiunilor Unite) despre gestionarea apei potabile in lume.
Majoritatea nevoilor umane graviteaza in jurul apei, astfel incat productia de energie, dezvoltarea industriala, securitatea alimentara, sanatatea umana, animala si utilitatile locuintelor sunt, de asemenea, vulnerabile la impactul schimbarilor climatice.
Consumul de apa potabila creste continuu
Raportul ONU afirma ca fiabilitatea apei potabile disponibile va scadea pe masura ce climatul va deveni mai instabil, amplificand inundatiile, secetele si alte probleme legate de apa. Locurile deja confruntate cu surse de apa insuficiente vor suferi mai mult, in timp ce locurile care pana acum nu au fost afectate de acest neajuns, vor simti si ele lipsa apei potabile.
In ultimul secol, consumul global de apa a crescut de sase ori. Odata cu inmultirea populatiei, cu dezvoltarea economiei si a consumului uman, aceasta crestere continua cu aproximativ 1% pe an. Epuizarea apelor subterane din anumite zone ale Terrei s-a dublat ca si suprafata din anul 1960 pana in 2000. Unii experti prevad ca 40% din populatia lumii se va confrunta cu un deficit de apa potabila pana in 2030.
„Daca suntem seriosi cu privire la limitarea cresterii temperaturii globale la sub 2°C si la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila pana in 2030, trebuie sa actionam imediat. Exista solutii pentru gestionarea apei si a climei intr-o maniera mai coordonata si fiecare sector al societatii are un rol de jucat. Pur si simplu nu ne putem permite sa asteptam”, a declarat Gilbert F. Houngbo, presedintele agentiei ONU Water.
Schimbarile climatice amplifica criza apei potabile
Raportul ONU recunoaste ca, desi majoritatea tarilor recunosc problema apei potabile ca fiind cruciala, putini au planuri de actiune specifice, privind adoptarea politicilor necesare pentru protejarea acestei resurse. Raportul sugereaza ca fondurile pentru schimbarile climatice vor fi utilizate mai mult pentru adaptarea si atenuarea problemelor legate de apa potabila.
Adaptarea include masuri sociale si institutionale, plus pasi naturali si tehnologici pentru a diminua daunele provocate de schimbarile climatice. Atenuarea se refera la actiunile pe care oamenii trebuie sa le faca pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera.
Tratarea apelor uzate ar fi una din solutii dar genereaza o cantitate mare de emisii. De asemenea, raportul ONU mentioneaza in plus protectia zonelor umede, a tehnicilor de conservare a apei in agricultura, precum si captarea precipitatiilor ca fiind posibile interventii de gestionare eficienta a apei.