Poluarea a intrecut fumatul ca si mortalitate

Oras cuprins de poluare

Desi toata lumea este focusata pe evolutia coronavirusului pe mapamond, oamenii de stiinta suna alarma pentru o alta „pandemie” care exista deja pe mapamond: poluarea.

‘Virusul’ este chiar aerul poluat pe care il respiram

Intr-o lucrare publicata recent in revista Cardiovascular Research, o echipa de cercetatori europeni evidentiaza numarul deceselor la nivel mondial provocate de diverse cauze, in fiecare an. Aproape 8,8 milioane de oameni mor anual din cauza calitatii diminuate a aerului, fenomen care poate provoca boli de inima, cancer pulmonar si alte infectii respiratorii.

Pentru a vedea lucrurile in perspectiva corecta, oamenii de stiinta care au autorizat lucrarea au comparat aceste decese cu crizele de sanatate ce primesc mai multa atentie din partea mass-mediei la aceasta ora. Fumatul ucide aproximativ 7,2 milioane de oameni pe an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In 2018, virusul HIV (ce provoaca boala numita SIDA) a ucis 770.000 de oameni, transmite aceeasi OMS. Bolile transmisibile, precum malaria si „dengue”, sunt responsabile pentru aproximativ 700.000 de decese anual. Desi la fel ca toate bolile ar trebui sa fie un motiv de alarma, poluarea aerului nu primeste atentia cuvenita, cea pe care o au toate celelalte crize de sanatate publica, in ciuda decesului anual al unui numar tot mai mare de persoane.

„Comparatia dintre scaderea sperantei de viata cauzata de poluarea aerului cu cea cauzata de alti factori de risc a dat nastere unor surprize” , a scris intr-un e-mail trimis catre publicatia online Earther (apartinand Gizmodo), unul din autorii lucrarii, Jos Lelieveld, directorul Departamentului de Chimie Atmosferica al Institutului Max Planck din Germania. „Nu ne-am fi asteptat ca mortalitatea datorata poluarii aerului sa fie atat de dominanta in comparatie cu alti factori de risc pentru sanatate, incluzand fumatul.”

Acesta este motivul pentru care autorii numesc poluarea aerului ca fiind o adevarata „pandemie”.

Combustibilii fosili sunt principalii vinovati

Autorii lucrarii au folosit un model atmosferic pentru a calcula expunerea la particule si poluarea cu ozon la nivel mondial. Dupa aceea, au transformat aceste date intr-un nou model de mortalitate globala pentru a masura impactul poluarii aerului asupra scaderii sperantei de viata si a mortalitatii premature specifice diverselor boli. Echipa a putut chiar sa distinga impactul pe care il au diferitele tipuri de poluare. Cercetarile au descoperit ca, in mod surprinzator, principala sursa de poluare a aerului sunt noxele rezultate din arderea combustibililor fosili.

Centralele termice, masinile si consumul de energie nu doar elimina gazele cu efect de sera in aer, ci si incalzesc planeta. De asemenea, aceste surse elimina diverse gaze toxice, precum si alte particule de metale periculoase cum ar fi plumbul –  metal ce dauneaza corpurilor oamenilor. Sfatuirea oamenilor sa-si abandoneze masinile cu emisii de bioxid de carbon s-ar putea dovedi un demers mai dificil decat sa-i convingi pe cei dependenti de tutun sa renunte la fumat.

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l în rețelele sociale

Lasă un răspuns