Frumusetea profesiei de contabil

contabil in bucuresti

Nici companiile, statul, comertul, nici institutiile si multe organizatii publice nu pot functiona fara contabili. Contabilii efectueaza o evidenta cuprinzatoare a cheltuielilor si a veniturilor aferente activitatilor societatilor comerciale si organizatiilor. Managerii nu vor avea informatii daca exista datorii de la clienti si cumparatori si datorii catre furnizori, cat sunt cheltuite materialele, daca trebuie sa fie cumparat ceva anume si cat de mult, cati bani au fost cheltuiti pentru lucratori etc. Proprietarii nu vor putea stabili daca afacerea lor aduce profit sau pierderi.

Ce fac contabilii?

Principalele responsabilitati ale contabililor includ contabilitatea materiala, contabilitatea fiscala, calculul si plata diferitelor plati si contributii, salarizarea, pregatirea rapoartelor si depunerea la organele de control. Impreuna cu contabilitatea propriu-zisa, contabilii trebuie deseori sa se ocupe si de contabilitatea de gestiune sau de efectuarea contabilitatii in conformitate cu standardele internationale.

Contabilii principali gestioneaza activitatea departamentelor contabile ale intreprinderilor si organizatiilor, dezvolta politica companiei in domeniul contabilitatii si a formelor de raportare interna.

Activitatile profesionale ale contabililor includ foarte multe domenii, printre care contabilitatea propriu-zisa, contabilitatea fiscala, contabilitatea de gestiune, contabilitatea financiara, contabilitatea in conformitate cu standardele internationale, auditul si serviciile bancare.

Persoana care a dobandit profesia de contabil poate fi angajata nu numai in activitati practice, ci si in activitati de cercetare si de predare – ea poate preda in diferite institutii de invatamant, poate scrie lucrari de cercetare privind contabilitatea si auditul.

Principalele avantaje ale activitatii de contabil

Profesia unui contabil este in prezent foarte solicitata. Contabilii sunt necesari in aproape toate companiile, institutiile si organizatiile fara exceptie.

Profesia de contabil este o profesie onorabila, respectata in societate.

Persoanele care au primit aceasta specialitate au perspective bune pentru cresterea carierei: din cea mai modesta pozitie a asistentului contabil poate ajunge contabilul-sef al unei companii mari sau al unei multinationale.

Un avantaj important al profesiei de contabil este nevoia de dezvoltare continua, asociata cu schimbarile constante ale legislatiei.

In profesia de contabil, experienta de munca este foarte apreciata, astfel incat nu exista aproape nici o amenintare cu pierderea locului de munca atunci cand ajungi la varsta de pensionare.

Datorita cererii mari a lucratorilor din aceasta profesie, nu este deloc dificil sa se gaseasca de munca nu numai in orasele mari, ci si in cele mai mici.

Cei care au dobandit profesia de contabil pot, daca este necesar sau dorit, sa treaca cu usurinta in alte profesii aferente economiei, putand fi economist, auditor sau specialist in domeniul fiscal.

Contabilii primesc un salariu bun, care creste atunci cand dobandesc competente suplimentare – de exemplu, stapanirea limbilor straine. Invatand o limba straina si folosind-o in activitatea sa, contabilul poate obtine un loc de munca intr-o companie straina gen multinationala.

Un avantaj important al profesiei de contabil este comunicarea directa cu conducerea superioara a companiei si posibilitatea de a participa la toate discutiile organizate de conducere. Un avantaj major al profesiei de contabil este capacitatea de a utiliza cunostintele si abilitatile dobandite atunci cand incepeti propria afacere.

Lasă un răspuns