Reguli de bune maniere atunci cand iei masa intr-un restaurant de lux

cand iei masa intr-un restaurant de lux

Imbraca-te corespunzator. Atunci cand iei cina la un restaurant elegant, este de preferat sa te imbraci stilat, nu poti veni in hainele office sau mai rau, in blugi si tricou. Un barbat trebuie sa aiba neaparat costum, nu doar sacou, de preferat purtat cu cravata. Femeile este recomandat sa poarte rochie, nu fuste cu bluze sau pantaloni. Este de dorit sa existe o alegere de outfit care sa se potriveasca momentului zilei. Se poarta pantofi si nu sandale sau tenisi.

Fara obiecte pe masa – o regula esentiala. Multe persoane isi lasa telefonul, cheile sau poseta chiar pe masa pe care urmeaza sa manance pranzul sau cina. Este un gest de evitat, atat din respect pentru persoana alaturi de care mananci, cat si pentru chelner, care nu poate servi masa asa cum trebuie. Aceste obiecte nu au ce cauta pe masa. Luand masa alaturi de cineva, nu lasati telefonul deschis.

Nu spune sommelierului cat ai de gand sa cheltui pe vin. Poti indica unul din vinurile din meniu care corespund cu bugetul tau. Specialistul in vinuri iti va cauta o un vin potrivit. De asemenea, nu pretinde ca esti cunoscator, daca nu stii despre ce vin e vorba. Daca nu stii sa alegi vinul potrivit pentru felul de mancare ales, lasa-l pe sommelier sa decida, acesta e rolul sau.

Foloseste servetul in mod corect. Inainte sa mananci, pune servetul in poala, iar cand mergi afara, lasa-l sa stea pe scaun. Cand ai terminat de mancat, servetul se pune pe masa, in stanga farfuriei.

Nu gusti mancarea altor persoane din farfurie. Daca esti in compania unei persoane pe care nu o cunosti foarte bine, evita sa-i gusti mancarea. Poti imparti felul de mancare cu partenerul doar in cazul unei cine intime si romantice.

Nu striga dupa chelner. Incearca sa iei legatura cu el din priviri. Daca nu te vede, ridica mana dreapta cu degetul aratator in sus, ca sa-i atragi atentia.

Manevreaza corect tacamurile. Invata sa recunosti fiecare tip de tacam la ce mancare se intrebuinteaza. Dupa ce termini de mancat, pune furculita si cutitul in farfurie, in pozitia ceasului la orele 10:20. Tacamul se sprijina de farfurie in timp ce mananci, nu se lasa pe servet, mai ales murdar de mancare. Nu marunti mancarea. Taie cate o bucatica mica, din partea ta de platou, daca e vorba de o masa cu un platou comun. Nu marunti in bucatele, ci tai doar pe masura ce mananci. Sterge-ti degetele si gura.

Converseaza pe un ton ponderat. Intr-un restaurant select, mai ales atunci cand nu este muzica, e de preferat sa se discute pe un ton linistit. Indiferent de subiecte, nu este elegant sa va asculte si vecinii de masa conversatia.

Lasă un răspuns