Vehiculul electric LQ dezvoltat de Toyota purifica aerul din jurul sau

Modelul LQ de la Toyota curata aerul poluat

In viziunea sa de viitor, Toyota consolideaza accentul pe stabilirea unei stranse comunicari intre masina si sofer (sau pasager, daca vorbim despre modelele fara pilot). Noul model electric LQ este o evolutie a modelului Concept-i al viitoarei masini electrice, ce a fost aratat la CES Consumer Electronics Show 2019. Imbunatatirea sa principala este aparitia unui asistent virtual Yui.

Modelul LQ a mostenit principiile de baza ale proiectarii efectuate la Concept-i, dar a fost echipat cu un sistem de control mai avansat, fara echipaj, in care Yui este responsabil pentru instruirea si adaptarea obiceiurilor si comportamentului soferului pe drum.

Valetul virtual poate aduce modelul LQ din parcare

De asemenea, Yui comunica cu utilizatorul printr-o interfata vocala si creeaza cele mai confortabile conditii pentru el prin controlul iluminarii, aerului conditionat si chiar stropirea parbrizului. Toate aceste caracteristici, potrivit companiei, contribuie la consolidarea conexiunii emotionale dintre proprietar si sistemul de control al masinii.

Autonomia modelului LQ este asigurata de sistemul software SAE Level 4. Aceasta inseamna ca toate sarcinile sunt efectuate de un vehicul electric fara prezenta unui operator care conduce. Acesta ofera chiar un valet virtual pentru Automated Valet: un program creat in parteneriat cu Panasonic conduce masina de la pornirea motorului in parcare pana la sosirea la punctul de imbarcare a pasagerilor si sprijina, de asemenea, soferii ce au nevoie de ajutor suplimentar.

Chiar daca are un pilot automat inteligent, Toyota inca considera constientizarea conducerii ca fiind importanta. Astfel, modelul LQ integreaza un sistem ce asigura o circulatie suplimentara a aerului proaspat si un scaun al soferului vertical pentru o mai buna concentrare. Cand controlul poate fi comutat in siguranta pe modul pilot automat, aceleasi duze de aer conditionat furnizeaza aer in ritm de respiratie calma.

Modelul LQ curata aerul din mediul inconjurator

Iluminarea interioara este codata de culori. Sub controlul Yui, aceasta interactioneaza cu soferul si pasagerii si chiar cu utilizatorii rutieri din proximitate. Toate monitoarele sunt alimentate de LED-uri organice pentru a imbunatati vizibilitatea si a economisi energie.

O caracteristica suplimentara a masinii electrice inteligente a fost un catalizator plasat pe ventilatorul radiatorului, capabil sa purifice aerul in timpul miscarii. Potrivit inginerilor Toyota, intr-o ora de mers masina poate curata aproximativ 1000 de litri de aer poluat aflat la suprafata solului. In cazul testarii cu succes a tehnologiei, un astfel de catalizator poate fi utilizat pe masinile in serie.

Chiar daca LQ este doar un concept si nu toate ideile vor fi puse in aplicare in productia in serie, este clar ca viziunea Toyota asupra viitorului vehiculelor fara pilot inseamna a crea un contact personal strans, precum si o incredere completa a soferului in sistemul de control. Modelul LQ va fi expus public cu ocazia „Expo Future”, o expozitie speciala aevenimentului  Tokyo Motor Show 2019 in perioada 24 octombrie – 4 noiembrie.

Lasă un răspuns