Burgerii vegetarieni exista de ani de zile. Daca aveti prieteni vegetarieni sau vegani, probabil i-ati vazut mancand germeni sau poate chiar ati gustat o parte din hrana lor. O multime de oameni au gustat si au renuntat la acei burgeri vegetarieni inghetati, in special cei facuti cu ani in urma.
Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Piata alimentatiei fara carne a explodat recent si schimbari majore au zguduit aceasta tendinta. Alternativele de carne au un gust atat de bun in prezent, incat le puteti cumpara chiar la restaurante si lanturi de fast-food. Care este urmatorul pas in aceasta revolutie? Inlocuirea fripturilor la gratar clasice. O companie din Israel spera sa redefineasca notiunea de carne si poate ca va reusi.
Carnea e nociva pentru mediu
Multi oameni apeleaza la optiuni alimentare fara carne, deoarece carnea este incredibil de nociva pentru mediu. Imensele ferme de pasari, porci, vite, abatoare si intreprinderi conexe din industria carnii creeaza mari probleme pentru planeta noastra. De aceea, compania israeliana Redefine Meat spera sa schimbe radical situatia actuala.
De exemplu, exista aproximativ un miliard de vaci crescute pentru carne si lactate pe planeta chiar in acest moment, iar aceste vaci beau mai multa apa decat toti oamenii de pe planeta la un loc si produc mai multa poluare decat toate masinile de pe sosele. Pentru a produce un kilogram de carne, vacile trebuie sa consume aproximativ sapte kilograme de furaje, cereale ce ar putea fi folosite pentru a hrani alti oameni.
Daca realizati impactul asupra mediului al pietei carnii, optiunile pe baza de plante incep probabil sa va intereseze. Datorita companiilor precum Redefine Meat, acele optiuni pe baza de plante incep sa aiba si un gust mult mai bun.
Redefine Meat si revolutia imprimarii 3D
Redefine Meat utilizeaza imprimarea 3D pentru a crea produse denumite Alt-Steaks pe baza de plante, care arata si au un gust excelent. Imitarea texturii si gustului carnii de vita este atat de dificila, dar in prezent companiile din domeniu stapanesc procesul suficient de bine pentru a introduce optiuni delicioase fara carne in lanturile de fast-food.
De obicei, carnea pentru friptura este impanata cu grasime, ceea ce ii confera acea textura minunata, unica, pe care o adora consumatorii de friptura la gratar. Dar Redefine Meat utilizeaza tehnologia imprimantei 3D pentru a copia textura si aroma carnii reale, impanate.
Obiectivul companiei este perfectionarea si accelerarea procesului de creare a fripturilor pe baza de plante, astfel incat acestea sa fie chiar mai gustoase si mai ieftine decat carnea reala. In plus, produsele Alt-Steak din carne nu au colesterol si au un impact asupra mediului cu 95% mai mic decat exact aceeasi cantitate de carne reala.
Transformarea plantelor in friptura s-ar putea sa sune ca ceva science-fiction, dar este o abordare inovatoare pentru viitorul industriei carnii. Companii precum Redefine Meat spera sa schimbe modul in care oamenii percep carnea. Pentru ca atunci cand o friptura dintr-o planta poate avea un gust la fel de bun ca o friptura din carne obisnuita, de ce sa nu alegi optiunea care este mai benefica pentru planeta?